Giethoorn

Mijn nieuwe boek speelt in Giethoorn. Ik zit nog maar op een stuk of 5000 woorden. In een boek zijn 30.000 woorden ongeveer 100 bladzijden, dus voorlopig duurt het nog even voor het zover is dat iemand het kan en mag lezen. Om toch alvast een beetje een beeld te schetsen; Giethoorn heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Ik heb er veel tijd doorgebracht vanaf mijn jongste jeugd en ik ken het dus als mijn broekzak. Toch zal ik me wel wat dichterlijke vrijheden permitteren, dus hier en daar zal een huis verplaatst zijn, een heg verdwenen of juist gegroeid. Personen die zich denken te herkennen in mijn verhalen kan ik geruststellen, mijn duim is onuitputtelijk als het om fantasie gaat. (Tenzij je erop staat natuurlijk, dan wil ik mijn fantasie wel even aan de kant zetten). Wel ga ik een of twee horeca-gelegenheden noemen die in alle werkelijkheid bestaan. Een daarvan zal zijn ons mooie café Fanfare. Daar kun je niet omheen als je over Giethoorn schrijft. Ik denk dat er weinig Gietersen zijn die er nog nooit een stap over de drempel gezet hebben.

Giethoorn. Een dorp verrezen uit het veen, in 1230 gesticht door een groep flagellanten. Ze vonden enorme hoeveelheden hoorns van geiten, die in 1170, tijdens de St. Elisabethsvloed, waarschijnlijk verdronken waren. Zo ontstond de naam Geytenhoren, later verbasterd tot Giethoorn. Het dorp heeft zijn karakteristieke kenmerken verkregen door de turfstekers, die grachten en sloten groeven om turf te vervoeren. Omdat de sloten vaak smal waren werden boten gebouwd die zowel voor en achteruit dezelfde vaareigenschappen hadden. Zo ontstond de punter. Vervoer van goederen heeft eeuwenlang plaatsgevonden over het water, omdat het dorp slecht bereikbaar was. Nog steeds moeten veel bewoners hun auto’s ergens ver van hun huis parkeren en lopend over het pad naar hun huis aan de overkant van de gracht. Over die gracht zijn verhoogde bruggen gebouwd.

Mijn nieuwe hoofdpersoon Berend woont, samen met zijn vrouw Cecile en hun drie zoons, in zo’n huis. Het staat in de Kruumte, een klein stukje Giethoorn aan de noordzijde van Giethoorn Zuid. Berend is import en probeert zijn draai te vinden in het dorpse leven. Dat gaat met ups en downs. Als hij op een avond thuiskomt is Cecile verdwenen. Daar begint het verhaal over Berend van Baerle, geïmporteerd inwoner van Giethoorn.

comments powered by Disqus