Namen noemen

Bakfietsnamen, hockey-, tokkie- en sterrennamen.

Binnenkort word ik oma. Mijn dochter en schoonzoon zijn naarstig op zoek naar een leuke naam voor hun ongeboren kind. Wat het wordt is niet bekend. Dat willen ze niet weten. Het is dus zoeken naar zowel een jongens- als een meisjesnaam. Ik luister met plezier naar de discussies over namen. Sommige namen krijgen de status van bakfietsnaam. Dat is dan een naam voor een kind dat in een bakfiets vervoerd wordt door ouders die allebei een goede baan hebben, over het milieu nadenken en hun kind in een bakfiets naar de opvang brengen. Een hockeynaam komt een beetje op hetzelfde neer, maar deze kinderen worden naar school gebracht op de achterbank van een Volvo, waarna vader of moeder doorracet naar zijn of haar werk. Tokkienamen. De namen van kinderen van ouders die letters uit een scrabblezak gehaald lijken te hebben en maar wat achter elkaar plakken, zo lijkt het soms. En tja, sterrennamen. De namen die de sterren soms aan hun kinderen geven vind ik fascinerend. Tiger Lily, Xess Xava, North West, om er een paar te noemen.

De zoektocht naar de juiste namen gaat bij mij ook altijd onverminderd door. Mijn karakters moeten namen hebben, tenslotte.

Vroeger putte ik uit overlijdensadvertenties, geboorte aankondigingen en dergelijke. De wekelijkse rubriek burgerlijke stand uit de regionale krant vond ik altijd geweldig.

Ahmed, zoon van El Abdoeri, Mohammad en Balahsioui, Fatima. Jelle Joeke Jouke, zoon van Siertsema, Sake Djurre en Foekema, Tytsje Gelske. Jason Kevin Johannes, zoon van Koops, Lucas en Meijer, Klazina Mineke. Lijsje, dochter van Kin, Jan Hendrik en Mussche, Beertje. Die laatste was dan in het ziekenhuis in Meppel geboren, maar woonde onmiskenbaar in Staphorst. Heerlijk vond ik dat. Inspiratie opdoen voor namen.

Ook de aftiteling van films, de boeken- en muziekkast waren een bron van inspiratie. Tegenwoordig worden films bijna nooit meer afgetiteld, dus die optie valt weg. Het internet is tegenwoordig een bron van informatie, ook wat betreft namen.

De strijd om de juiste naam te vinden is soms lastig. Het gebeurt nog weleens dat ik een naam heb bedacht, die achteraf helemaal niet past bij de persoon. Of dat ik een naam verzin die beter past. Gelukkig kan ik die gewoon aanpassen, zolang het boek of verhaal niet gepubliceerd is.

Namen, ze zijn en blijven fascinerend. En of mijn kleinkind een bakfiets-, hockey-, tokkie- of sterrennaam krijgt? Het staat nog even in de sterren geschreven.

comments powered by Disqus