Woord van het jaar

Het nieuwe jaar is alweer een week oud. Het oude jaar ligt achter ons. Een jaar waarin veel gebeurd is. Mijn boek Moordtocht kwam uit. Moordtocht, is dat een bestaand woord? Volgens de dikke van Dale niet. Een nieuw woord dus. Net zoals er in de afgelopen jaren veel nieuwe woorden zijn geïntroduceerd. Woorden die allang weer vergeten zijn, woorden die wel zijn blijven hangen.

Zoals treitervlogger, dat het woord van het jaar 2016 werd. In voorgaande jaren kwamen er woorden als flabbergasted, sjoemelsoftware, rampvlucht, uitgestelde koffie, plofkip voorbij. Woorden die nog weleens gebruikt worden, woorden die alweer in het vergeetboek geraakt zijn.

Ook in mijn jeugd werden er nieuwe woorden bedacht. Woorden die nog steeds gebruikt worden als de balen hebben, of ‘wat een oen’. Andere woorden hebben de tand des tijds niet doorstaan. Zo hoor je tegenwoordig niemand meer roepen dat iets mieters is. En hoor je tegenwoordig nog wel eens iemand zeggen dat iets Bokitoproof is? Dat was tien jaar geleden het woord van het jaar. Ook dit jaar zullen er wel weer nieuwe woorden worden bedacht en wie weet zit er een tussen die jaren blijft.

Mijn woord van het jaar kwam al op 2 januari voorbij. Mijn baas kwam er per ongeluk mee. Hij vond dat wij een WAT-relatie begonnen te krijgen. Working Apart Together. Ik kende hem nog niet, maar ik vind hem zo mooi dat ik hem adopteer als woord van het jaar 2017. Ik ben benieuwd wie er nog mooie nieuwe woorden heeft gehoord in de afgelopen tijd.

comments powered by Disqus